Väitös tietoliikennetekniikan alalta, DI Joonas Pääkkönen

2018-02-12 12:00:00 2018-02-12 23:59:59 Europe/Helsinki Väitös tietoliikennetekniikan alalta, DI Joonas Pääkkönen Väitöksen nimi on “Churn-proof Wireless Caching with D2D Communication” http://eea.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e7f60cd7166d18f60c11e7ae73d7f7992854795479 Konemiehentie 2, 02150, Espoo

Väitöksen nimi on “Churn-proof Wireless Caching with D2D Communication”

12.02.2018 / 12:00
Tietotekniikkatalo, sali T2, Konemiehentie 2, 02150, Espoo, FI

Langaton tietoliikenne on viime vuosina kohdannut ennennäkemättömiä haasteita, kun yhä suuremmat ja suuremmat määrät käyttäjiä vaativat entistä suurempia määriä tiedonsiirtokapasiteettia ja alhaisempia viiveitä. Etenkin mobiilidataliikenteen tarve on kasvanut nopeammin kuin nykyisten verkkojen kapasiteetti samalla, kun erityisesti tiedontallennusjärjestelmien kustannukset ovat laskeneet.

Tässä väitöskirjassa esitellään tapoja, joilla tiedontallennusta ja eritoten välimuisteja voidaan käyttää hyväksi tietoliikenneverkkojen kuorman vähentämiseksi. Perusajatuksena on se, että tärkeää ja suosittua tietoa tallennetaan valmiiksi lähelle loppukäyttäjiä, jolloin tiedonsiirto on nopeampaa ja helpompaa kuin tiedon hakeminen kaukaa tallennuspalvelimilta. Lähin mahdollinen paikka tiedon tallentamiseen on itse mobiilikäyttäjien päätelaitteiden muistit, jolloin tietoa voidaan jakaa suoraan mobiililaitteelta toiselle.

Edellä mainitun lähestymistavan suurin ongelma on se, että mobiilikäyttäjät liikkuvat mielivaltaisesti eikä tieto välttämättä ole aina saatavilla. Väitöskirjassa esitellään virheenkorjauskoodaukseen perustuva keino, jolla tieto pysyy tallennettuna, vaikka välimuisteina toimivat käyttäjät liikkuisivat vapaasti.

Yksi yleinen välimuistien haaste on muistin koon tarpeen ennustaminen sekä se, että mitä tiedostoja välimuisteihin kannattaa milloinkin tallentaa. Väitöskirjassa pohditaan vastauksia myös näihin kysymyksiin. Tulokset osoittavat, että sopivilla tiedontallennuskeinoilla sekä tietoliikenneverkkojen kuormitusta että energiankulutusta voidaan merkittävästi vähentää.

Vastaväittäjänä toimii professori Guiseppe Caire, Technische Universität Berlin, Saksa

Kustos on professori Olav Tirkkonen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos.

Väitöskirjan verkkosivu
Väitöstiedote (pdf.)
Väittelijän yhteystiedot: Joonas Pääkkönen, 0407056776, joonas.paakkonen@aalto.fi