Väitös tietoliikennetekniikan alalta, DI Ossi Kaltiokallio

2017-08-08 12:00:00 2017-08-08 23:59:59 Europe/Helsinki Väitös tietoliikennetekniikan alalta, DI Ossi Kaltiokallio Väitöksen nimi on “Gaining situational awareness in indoor environments using narrow-band radio signal measurements” http://eea.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e7574afa32dca2574a11e78c599fbe31bab852b852 Maarintie 8, 02150, Espoo

08.08.2017 / 12:00
TUAS-talo sali TU1, Maarintie 8, 02150, Espoo, FI

Ikääntyvä väestö ja muuttuva huoltosuhde ovat yksi länsimaiden suurimpia haasteita. Muutos koettelee nykyisiä terveydenhuoltojärjestelmiä ennennäkemättömällä tavalla ja osa kokonaisratkaisua ovat kotiterveydenhuoltojärjestelmät, joiden avulla voidaan pidentää aikaa, jonka vanhus voi elää kotona, sekä vähentää terveyskeskus- ja päivystyskäyntejä.

Mahdollinen ratkaisu ongelmaan on radioaaltoihin perustuva monitorointijärjestelmä, koska kyseisellä mittaustekniikalla on kaksi hyödyllistä piirrettä. Sitä voidaan samanaikaisesti käyttää esimerkiksi ihmisten paikantamiseen, elintoimintojen monitorointiin ja kaatumisen havainnointiin. Lisäksi se on passiivinen mittaustekniikka, eli ihmisen ei tarvitse kantaa radiolähetintä mukanaan, eikä millään muullakaan tavalla toimia osana mittausjärjestelmää.

Väitöskirjassa tutkittiin, miten kapeakaistaisia radiosignaaleja voidaan hyödyntää erilaisiin monitorointitarkoituksiin ja työssä keskityttiin kahteen tutkimusongelmaan: ihmisen paikantamiseen ja hengitysrytmin monitorointiin. Ihmisen sijainnin tai hengitysrytmin tulkitseminen radiosignaalin avulla on vaikeaa, sillä radioaaltojen etenemiseen liittyy monimutkaisia fysikaalisia ilmiöitä. Ongelmaa mutkistavat edelleen edullisten kapeakaistaisten radioiden, kuten esimerkiksi Bluetooth-laitteiden, rajoitteet, jotka heikentävät mittaustekniikan tarkkuutta entisestään. Väitöskirjassa kehitetyt menetelmät hyödyntävät mittausjärjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia, ja siinä on pyritty minimoimaan monitie-etenemisestä aiheutuvien häiriöiden vaikutus ja vastaanotetun signaalin resoluution aiheuttamat ongelmat.

Väitöskirjassa esitettyjen ratkaisujen avulla ihminen voidaan paikantaa ja hengitysrytmi arvioida entistä tarkemmin. Lisäksi mittaustekniikkaa voidaan soveltaa entistä monipuolisemmissa tilanteissa, kuten asuinvalvonta-, turvallisuus- ja kotiterveydenhuoltosovelluksissa.

Vastaväittäjänä toimii professori Shyam Gollakota, Washingtonin yliopisto, Seattle, Yhdysvallat

Valvojana on professori Riku Jäntti, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos.

väitöksen verkkosivu

väitöstiedote (pdf.)