Väitös tietoliikennetekniikan alalta, FM Petteri Kela

2017-06-30 12:00:00 2017-06-30 23:59:59 Europe/Helsinki Väitös tietoliikennetekniikan alalta, FM Petteri Kela Väitöksen nimi on “Continuous Ultra-Dense Networks - A system level design for urban outdoor deployments” http://eea.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e725c78bdb87b825c711e7a87a29a642bd85d085d0 Maarintie 8, 02150, Espoo

30.06.2017 / 12:00
TUAS-talo sali AS1, Maarintie 8, 02150, Espoo, FI

Äärimmäisen tiheillä verkoilla tulee olemaan ratkaiseva merkitys tulevaisuuden mobiiliverkoissa. Verkkojen tihentäminen spatiaalisesti tapahtuu tukiasemia ja näiden antenneja lisäämällä. Massiivisilla antenniryhmillä pystytään palvelemaan monikymmenkertainen määrä käyttäjiä samanaikaisesti verrattuna nykyisiin tukiasemiin. Urbaanin ympäristön suuret rakennukset kuitenkin estävät massiivisten antenniryhmien mahdollistaman keilanmuodostuksen tehokkaan käytön, joten pieniä tukiasemia on tuotava lähelle käyttäjiä katukuiluihin, esimerkiksi lyhtypylväisiin. Tämä on välttämätöntä, jos halutaan saavuttaa tavoitteet, jotka on asetettu tulevaisuuden langattomille verkoille. Tutkimuksessa huomattiin, että massiivisilla antenniryhmillä varustetut suuremmat solut ovat kuitenkin yksi varteenotettava vaihtoehto kustannustehokkaan langattoman yhteyden muodostuksessa pienemmillä antenniryhmillä varustettujen lyhtypylvästukiasemien ja runkoverkon välillä.

Pienet tukiasemat ovat myös omiaan ratkaisemaan massiivisen konetyyppisen kommunikaation ongelmat. Tiheällä verkolla ja keilanmuodostuksella pystytään tehokkaasti lähettämään ja vastaanottamaan useita mobiililaitteiden sekä esineiden internetin tuottamia lähetyksiä samanaikaisesti. Tällöin perinteisille käyttäjille saadaan aikaiseksi nopea mobiililaajakaista, ilman että massiivinen määrä esineiden internetin lähetyksiä ruuhkauttaisi verkon.

Tutkimuksessa on käytetty hyväksi systeemitason simulointeja ja tavoitteena on ollut löytää toteuttamiskelpoisia ratkaisuja 5G:lle asetettujen vaatimusten saavuttamiseksi vilkkaassa urbaanissa ulkoilmaympäristössä. Tutkimus on tehty pääosin yhteistyössä Huawei Technologies Oy:n ja Aalto Yliopiston kanssa.

Vastaväittäjänä toimii professori Antti Tölli, Oulun yliopistosta

Valvojana on professori Riku Jäntti, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, tietoliikennetekniikan laitos

Väitöskirjan verkko-osoite

Väitöstiedote