Väitös tietoliikenteen signaalinkäsittelyn alalta, TkL Markku Kiviranta

2017-06-01 12:00:00 2017-06-01 23:59:59 Europe/Helsinki Väitös tietoliikenteen signaalinkäsittelyn alalta, TkL Markku Kiviranta Väitöksen nimi on ” Spectral and Power Efficient Modulation Methods in Presence of Nonlinear Distortions” http://eea.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e725b6f6db76c425b611e7bd75d101832ce5cce5cc Maarintie 8, 02150, Espoo

01.06.2017 / 12:00
Maarintie 8, 02150, Espoo, FI

Tulevaisuuden langattomat 5G-järjestelmät mahdollistavat entistä nopeammat, energiatehokkaammat ja luotettavammat tietoliikenneyhteydet. Kustannusten kannalta on tärkeää, että 5G on taaksepäin yhteensopiva 4G-laitteiden kanssa. Väitöstyössä tutkittiin vaihemodulaation avulla saavutettavaa vakioverhokäyräistä OFDM (orthogonal frequency division multiplexing) -aaltomuotoa. Suorituskykytulokset osoittavat, että menetelmällä saavutetaan etua perinteiseen OFDM-järjestelmään nähden, kun tehovahvistimen hyötysuhde otetaan huomioon vertailussa. Vaihemodulaatiossa kaistanleveyttä ja ilmaisun suorituskykyä säädetään modulaatioindeksin avulla. Yksinkertaisessa analogiatoteutuksessa modulaatioindeksi voi kuitenkin poiketa asetetusta nimellisarvosta lähetyksen aikana aiheuttaen vaihevärinää. Suorituskyvyn parantamiseksi väitöstyössä esitetään uusi adaptiivinen modulaatioindeksin estimaattori vastaanottimessa.  Väitöskirjassa esitetään myös menetelmä, jonka avulla trelliskoodattu modulaatio (TCM) voidaan estää tulemasta katastrofaaliseksi koodiksi vaihekohinan yhteydessä. TCM on perinteinen yhdistetty koodaus- ja modulaatiomenetelmä teho- ja kaistarajoitetuille järjestelmille, ja nykyään sitä sovelletaan nopeiden kupari- ja kuituyhteyksien kehittämisessä esimerkiksi kotitalouksiin. Väitöskirja tarjoaa täten myös menetelmiä signaalinsuunnitteluun, kun etsitään synergioita tulevaisuuden langallisten ja langattomien tiedonsiirtomenetelmien toteuttamiseen.

Vastaväittäjänä toimii professori Markku Renfors, Tampereen teknillinen yliopisto

Valvojana on professori Risto Wichman, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitos

Väitöskirjan verkko-osoite

Väitöstiedote pdf.